teisipäev, 17. veebruar 2015

Tüümian ja maapirn



 

 Tüümian

Thymus vulgaris


 Tüümian e. aed-liivatee on Vahemeremaadest pärit meeldiva lõhnaga ja tugeva maitsega poolpõõsas. Ta kuulub huulõieliste sugukonda koos mitmete inimestele kasulike taimedega nagu näiteks münt, naistenõgessalvei ja pune. Liivatee perekond on väga suur ja sinna kuuluvad meil tuntumad ja levinuimad aed-liivatee(Thymus vulgaris), nõmm-liivatee(Thymus serpyllum) ja sidrun-liivatee (Thymus × citriodorus).
Tüümian on pika ajalooga ja kaua ravimtaimena tuntud taim. Tema tuntus on saanud alguse juba Vanast- Kreekas kus nii Hippokraates kui ka arst-botaanik Dioscoride kirjeldasid tüümiani raviotstarbelist kasutamist.Vahemere maades on aed-liivatee tavalisemaid ja igapäevasemaid maitsetaimi mida kasvatakase ka mee saamise eesmärgil. Mesi omandab tüümiani maitse mida kasutatakse juustu ja likööri maitsestamiseks. Vanas- Egiptuses aga kasutati tüümiani ühe taimena balasmeerimis protsessi juures.

  • Usuti, et tüümianipuhmas elavad haldjad ja seepärast kasvatati igas aias kauneid tüümiane.
  •  Tüümianioksad padja all aitavad ära hoida depressiooni.

 

 

Mida tüümian sisaldab.

Tüümiani õli
aed-liivatee sisaldab olulisema lenduva ainena tümooli- aine, millel on tugevad antiseptilised ja seenevastased omadused. Tüümianis on inimesele mitmeid vajalikke mineraale nagu kaalium, raud, kaltsium, mangaan, magneesium ja seleeni. Vitamiinidest leidub A-, K-, E- ja C- vitamiini ning ka foolhapet. 
Tüümiani eetrelikud õlid on tugevalt antiseptilised, eptilise, viiruste, seente ja parasiitide vastase toimega ning anti reumaatilised. Õlisid kasutatakse sageli loodusliku antibiootikumi

 

 

 

Tüümian ravimtaimena

Taim on väga hea maksa töö toetaja, aidates kehal jääkainetest vabaneda.
Veel aitab ta hingamisteede, seedesüsteemi, vaagnapiirkonna infektsiooni, kõhulahtisuse, lõdvestab silelihaseid bronhiseintes, leevendab astamat, läkaköha, larüngiiti, bronhiiti, kuiva köha. Toimib isu parandavalt ja soodutavalt. Õli aitab seenhaiguste vastu, lihasvalude leevendamiseks. Aroom ja tee aitavad kroonilise väsimuse, kurnatuse, peavalu, unetuse, ärevuse ja stressi korral.

  • Ravimtaimena kasutamiseks võid keeta tüümianiteed – vala kuum vesi 1-2 tl kuivatatud tüümianilehtede peale ja lase paar minutit tõmmata. Kui nina on kinni või hingamisteede infektsioon ei taha paraneda, siis lisa kuuma vannivette kuivatatud tüümiani – see aitab lõõgastuda ja samal ajal hingamist leevendada.

 

 

 

Tüümiani kasvatamine

 Tüümian on mitmeaastane igihaljas väike põõsas, mis kasvab kuni 30 cm kõrguseks. Taimel on palju väikeseid oksakesi ja piklikud, peaaegu ilma varreta ning umbes 1.3 cm pikkuseks kasvavad lehed. Tüümian ei vaja viljakat mulda ja eelistab päikesepaistelist tuulevarjulist kasvukohta. Mulla pH- tase võiks siiski jääda 6,3 juurde ning eelistab kuiva, hea drenaažiga pinnast. Kuna ta on igihali siis vajab ta talvel katmist ja on külmale tundlik.
Kõige parem on tüümian esmalt toas mulda panna, kuna taime seemned ei hakka enne idanema, kui pinnase temperatuur on vähemalt 21 kraadi. Kui noored taimed on juba umbes kümne sentimeetri kõrgused, on paras aeg need mõne päikeselise ent tuule eest varjatud koha peale paigutada ning nädala pärast võib väikesed tüümianitaimed juba peenrasse istutada. Kui taim kevadel tagasi lõigata, moodustab ta pidevalt uusi võrseid ja kasvab kenaks puhmikuks. Tüümian õitseb juunis-juulis. Taime  tillukesed lillakad või roosakad õied paiknevad kobarates.
Erilist hoolt tüümian tõepoolest ei vaja tuleb talveks vaid kinni katta.

 

 

 

 

 

Tüümian söögiks

Erilist tuntust on tüümian leidnud just Prantsuse köögis, kus teda peetakse üheks kõige paremaks maitsetaimeks üldse. Oma meeldiva, vürtsiselt magusavõitu maitsega sobib tüümian eriti vahemereliste toitude maitsestamiseks. Puhitusi ärahoidva toime tõttu teeb tüümian rasvased ning raskesti seeduvad toidud organismile vastuvõetavamaks. Erinevalt paljudest teistest ürtidest talub tüümian ka pikka keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel.
 Tüümian sobib hästi kanale, kalale, loomalihale, lambalihale, juustule, munaroogadele, kartulile.
Soovitan julgelt katsetada.
 maapirnisupp tüümiani ja õuntega 

 sai päikesekuivatud tomatite ja tüümianiga

  •  Avatud maitsemeelega inimesed võivad katsetada mõnusat ja omapärast jooki, lisades kruusitäiele kuumale piimale teelusikatäie tüümiani.
 

 

 

 

 

Maapirn                                               

Helianthus tuberosus




Õiteilus maapirni taimed
Maaprin, mida tuntakse veel topinambur, juudikartuli, mugulartišoki ja mugulpäevalillena, on pärit Ameerikast kus teda kasutasid toiduks indiaanlased. Alles XVII. sajandi alguses toodi see taim Euroopasse, täpsemalt Prantsusmaale. Alguses levis maapirn vaid ülikute ja kirikutegelaste aedades, hiljem hakkas ka lihtrahvas seda kasvatama. Eestisse jõudis topinambur arvatavasti XVIII. sajandil ja esmalt ikka mõisnike aedades.




ilus päikeseline õis
 Maapirn kuulub korvõieliste sugukonda ja meil tuntud toidutaimedest on tema lähimaks sugulaseks päevalill. Maapirn kasvab 2..3m kõrguseks ja on ilusate erksate kollaste õitega mis on 10cm läbimõõduga.

 

 

 

 

Koostis ja kasulikkus

maapirni mugulad
Topinambur on mineraalaineterikas toidutaim, milles leidub ohtralt kaaliumi-, magneesiumi-, fosfori- ja kaltsiumiühendeid. Samuti leidub ka söödavas osas karotinoide, B-rühma vitamiine, kaasa arvatud foolhapet ning veidi ka askorbiinhapet e. C-vitamiini. Valke on temas vaid paari protsendi ringis, rasvasisaldust veelgi vähem. Vaatamata süsivesikute rohkusele annab 100g maapirni vaid 70-80 kilokalorit.


Maapirn ei sisalda tärklist vaid väärtuslikku inuliini ja sobib seetõttu suurepäraselt diabeetikutele. Tema biokeemiliseks eripäraks on taime süsivesikuline varuaine on mugulatesse koondunud inuliin. Selle fruktsioonijääkidest koosneva ühendi arvele võib lugeda kuuendiku või rohkemgi mugulate üldkaalust.
Inuliini on polüsahhariin mis lagunemisel muundub fruktoosiks, mis on magusaim looduslik suhkur, ja annab maapirni mugulatele keedetuna magusa maitese.
Mikrolooglised uuringud on näidanud, et tarbitud inuliin on soodne toiauallikas meie seedekulglas leiduvatele kasulikele bakteritele. Inuliin, lisatuna toiduainetesse, eriti piimatoodetesse, kannab jämesoolde baktereid nagu väetist. Tatud Bifidus tüüpi bakterid on näidanud, et nad soodustavad inuliini fermentseerimist. Maapirnist toidulisandit turustatakse seedetrakti toniseerimiseks ja maksa toetamiseks nii orgaanilisel kujul püreetinktuurina kui ka lehetõmmisena
Maapirni soovitatakse nii selle ennetava kui raviva toime tõttu kasutada diabeedi, ülekaalulise, ateroskleroosi, südame isheemiatõve, südamelihase põletiku, sapi- ja neerukivide, kõhukinnisuse, immuunsüsteemi nõrkuse ja osteokondroosi puhul.
Kasulikeks omadusteks peetakse desifitseerivat, toniseerivat ja rinnapiima teket soodustevat toimet.

Kasvatamine

Maapirni kasvatatakse nagu kartulit. Suvel ta söödav ei ole ja kasutatakse sügisest kevadeni. Ta moodustab rohkesti maa-aluseid võsundeid, millele arenevad mugulad. Taim on äärmiselt vähenõudlik ja kasvab igasuguses mullas. Maapirni mugulad sarnanevad kartulile ja ingverijuurele, välimuselt kühmulised ja ebakorrapärased, mistõttu nende koormine on veidi keerulisem kui porgandil.
Maapirni mugul talub kuni - 35 kraadi, mistõttu kipub ta keldris kergesti närbuma. Mugulad võib jätta talveks mulda ja maapind katta multšiga, et oleks neid kauem võimalik väljakaevata. Saagikoristusega võib alustada kui sügisesed külmad on lehestiku hävitanu, kevadel aga ei tohiks mugulaid kauaks mulda jätte kuna idanemine röövib neilt magusa maitse.
kasvatamine

Topinambur söögilauale.

Maapirni mugulad
Maapirn on kergelt magusa, pähklise maitsega krõmpsuv vili.
Topinamburi mugulaid  süüakse tihti toorelt, peamiselt salatiks.
Maapirnist valmistatakse ka mahla, mida segatakse teiste kööviljamahladega, näiteks peedi- või porgandimahl. Maapirnimahlaga ravides paranevad haavandid ja väikesed haavad kiiresti. Värsket mahla võib soovitada mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandtõvega haigetele, eriti sügis-talvisel ägenemist perioodil. Kasulik on ta kevadeti ja tervetele, et täiendada organismi vitamiinide ja mikroelementidega. Maapirni päritolumaades pruugitakse meid mahlasegusid rahvameditsiinis veresuhkru kiire tõusu vältimiseks ja ka liigse söögiisu taltsutamiseks. Mugulaid võib ka keeta, aurutada, küpsetada ja vokkida. Mida pikem on kuumtöötlus seda suurem on tõenäosus, et maapirnist tehtud toit omandab erilise maguslääge maitse.
Maapirnist saab valmistada ka maitsvat püreesuppi kombnieerides  erinevate köögiviljade ja maitsetaimedega.
Salatiks tuleb ta lihtsalt puhastada, koorida, riivida või tükeldada, lisada sibulat, peterselli ja maitseks soola/pipart. Loomulikult võib lisada ka teisi juurikaid – porgandit või kapsast või peeti jne. Vabalt võib lisada ka hapukaid marju (pohli, jõhvikaid). Tuleb lihtsalt fantaasia tööle panna.

maapirni krõpsud
ahjuroog topinamburist



















Maapirni võiks pidada eelkõige põnevaks ja vaheldust pakkuvaks, tervislikuks köögiviljaks mida oleks patt maasse jätta.





Kasutatud materjal:
http://www.botanical.com/botanical/mgmh/t/thygar16-l.jpg
http://maarohud.weebly.com/liivatee.html
http://fitoapteka.org/herbs-t/2531-thymus-vulgaris-l-
http://www.hishtil.com/htmls/page_982.aspx?c0=18254&bsp=18213
http://jonnipunni.blogspot.com/2014/07/tuumian-ehk-aed-liivatee.html
http://luirig.altervista.org/naturaitaliana/viewpics2.php?rcn=51918
https://www.kuleuven-kulak.be/kulakbiocampus/images/buiten-kulak/lage_planten/Thymus%20vulgaris%20-%20Echte%20tijm/
 http://www.flickriver.com/photos/luigistrano/2188602845/
 http://www.agraria.org/coltivazionierbacee/topinambur.htm
http://www.chefkoch.de/rezepte/1291321234443613/Topinambur-Chips.html
 http://www.lecker.de/rezept/1105054/Topinambur-Auflauf.html
http://www.fytosal.hu/spg/367153/Galeria
http://energiepflanzen.fnr.de/pflanzen/mehrjaehrige/topinambur/
http://tagurpidilavka.ee/archives/132
http://www.livestrong.com/article/374796-health-benefits-of-jerusalem-artichokes/
http://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aialeht/maapirn-ehk-topinambur-heal-taimel-mitu-nime?id=67023668
http://et.wikipedia.org/wiki/Maapirn
http://www.telegram.ee/toit-ja-tervis/tuumian-aromaatne-abimees-koha-ja-paljude-muude-haiguste-vastu
http://juhendaja.ee/tuumian-ehk-aed-liivatee/
http://www.bakker.ee/artikel/nouanded/liigid/aed-ja-puuviljad-marjad/tuumian-ehk-aed-liivatee-thymus-vulgaris-/
http://tervistav.blogspot.com/2012/04/tuumian-sumboliseerib-vaprust.html
http://www.umami.ee/epood/Tuumiani-eeterlik-oli--BIO/

3 kommentaari:

  1. Sinu tööd on lausa lust lugeda. See on ülevaatlik ning hästi liigendatud teemade kaupa. Oled toonud välja kõik vajaliku (taime iseloomustus,kasvukoht, kasvutingimused, keemilise koostise, kasvatamise võimalused,rahvameditsiini jm).
    Oled valinud ka väga illustratiivsed pildid teksti juurde. Kasutatud kirjanduse loetelu on põhjalik. On näha, et oled teinud põhjaliku töö!

    VastaKustuta
  2. Lugesin huviga Su blogipostitust tüümianist ja maapirnist. Tüümiani postituse puhul meeldis mulle, et olid välja toonud retsepte ja linkinud erinevatele lisamaterjalidele, materjal oli ülevaatlik. Eriti meeldis mulle aga maapirni osa, sest seda kasulikku mugulat kasvatan isegi ja hea on teada, kui palju häid omadusi tal on! Meldis veel see, et oled kasutanud palju illustratiivset materjali - teksti on nii huvitavam jälgida. Kirgliku maapirnikasvatajana vaidleksin küll vastu tema dekoratiivsusele püsikupeenras - kasvab ta ju ca 2 meetri kõrguseks, õied on kusagil kõrgel eemal nägemisulatusest ja peenras on ta hirmus hea paljuneja - lausa agressiivne - mistõttu olen ise mugulad pannud vana vundamendiga piiratud alale, et taim naabreid ei tülitaks.

    VastaKustuta
  3. Nõustun Kerstiga! Maapirni võib püsikupeenras kasvatada. Ta meenutab meile päevakübarat. Minu meelest ei moodusta ta kuigi tihedat ja dekoratiivset puhmikut ning kipub teiste taimede sisse kasvama. Temast on hiljem ka raske vabaneda.

    VastaKustuta