kolmapäev, 19. november 2014

Generatiivne paljundamine.

Ülesandeks on põhjendada miks on suvelilli otstarbekam seemnest paljundada?

Suvelililli saab paljundada seemnest kuid ka mõningaid pistikutena.
Iseasi kas generatiivne paljundamine on kodustes tingimustes endal mõistlik ja otstarbekas teha sest see nõuab palju nõuetele vastavat ruumi mis oleks vähemalt +10 kraadi ja lausa ideaalne 18-25 plusskraadi ning kus oleks piisav valgus ja palju vaba pinda.
Oleneb ka muidugi kogustest mida kasvatada. Terve aiatäie taimede kasvatamiseks ilmselt tuleks lasta mehel ehitada küttega ja valgustusega kasvuhoone sest oma eluruumides oleks juba poolest talvest tuba seemnekaste,-karpe ja -kassette täis.
Võimalus on istikuäridest ja kasvandustest osta juba valmis istikuid.
Ilma ettekasvatamiseta oleks suvelille peenar suhteliselt igav kuna kevaded on pikad ja suved mitte ja "sügis" kärme tulema.
  Taimede ettekasvatamine annab meile võimaluse näha õitsemas ka taimi kelle seemnest õidepuhkemiseni kuluv aeg on 10...12nädalat nt. kõrge, madal, ahtalehine peiulill.  ja 13...14nädalat nt.aed-raudürt, sinilobeelia, hübriidpetuunia.
 Taimed kelle õitsemiseni kulub 8...9nädalat võib külvata avamaale kasvukohale nt. rukkilill, harilik kosmos, türgi mustköömen.

EGA park Erfurdis, Saksamaal


  Külvikasti külvtakse väikesed seemned ja ka kasutatakse seda siis kui seemneid on palju.
Kasti põhja võib panna 1-2 cm paksuse ajalehe ja siis täidetakse sõelutud kasvusubstraadiga millesse külvatakse valitud seemned. 





  Külvikarpi külvatakse väiksemaid seemneid ja kui seemneid on vähe. Karp täidetakse substraadiga analoogselt külvikastiga.

  Külvikassetti kasutatakse siis kui külvatavad seemned on suuremad, et neid on võimalik ühekaupa külvata. Kassette on plastikust ja turbast (ühekordeks kasutamiseks). Külvikasett täidetakse ääretasa substraadiga, ühtlaselt ja kõik avad ning põrutatakse vastu lauda, et tihendada veidi kasvuturvast. Seejärel markeeritakse külvikohad. Iga kasettiava keskele tehakse auguke kuhu pista seeme. Augu sügavuseks võib arvestada kolmekordne seemne suurus.
  

  Väikesed potid sobivad suurtele seemnetele, nii suurtele mida ei ole võimalik külvikasti külvata. Täidetakse samuti kasvusubstraadiga ja külvatakse seeme.

  
  Turbatabletid on spetsiaalselt turbast ja riidega kaetud vahendid mida kasutatakse siis, kui seemneid on vähe ja neid on üksikult võimalik külvata.vaata.

Kui kastid karbid valitud ja ettevalmistatud siis külitakse seemned(ridadena või hajuselt) mis kaetakse tõusempõletiku vältimiseks pestud liivaga ning seejärel pannakse katmikkiht mis on kolmekordse seemne paksune.
 PS! Imeväikeste ja valgusidanevaid seemneid ei kaeta vaid jäätakse kasvusubstraadi pinnale.

Turbatabletis kasvavaid seemneid liiva ega muu kattematerjaliga ei kaeta.

Nüüd tuleb loota jõudsa idanemise peale mida soosivad soe ruum ja piisav valgus(mitte ülearune)
Ülesandeks on veel jälgida kas kasvumaterjal on piisavalt niiske ja kasta võib ainult eelsoojendatud veega, 18 kraadi. Ja nii nad tärkavadki hoole ja armastuse all.

Et nad ikka veelgi ilusamaks ja tugevamakas kasvaksid on vaja külvikastidesse ja karpidesse külvatud taimed idulehefaasis pikeerida, et neil oleks rohkem valgus ja ruumi. Väga selge ja hea õpetus on meie õpetajal siin

3-4 nädalat peale pikeerimist tuleb taimed potistada ehk istutada potti. Potistamise  vajadusest annab märku taimede suurus. Potid valitakse vastavalt taime suurusel. Istutatakse samale kõrgusele mis enne ja juured peavad vabalt ära mahtuma. Juured ei tohi olla kõveralt ega kägaras. Ka liiga suure poti kasutamine pole hea.

Kui taimekesed on saanud õnnelikult potistatud siis on neil aega veel kasvada  ja siis saame juba istutada nad soovitud kasvukohale mis on kenasti ettevalmistaud.
Centaurea cyanus




kasutatud pildid ja õppematerjal:
http://ak.rapina.ee/katrinu/gen_paljundamine/pikeerimine.html
http://www.theseedden.com/Gallery/centaurea-cyanus.jpg
http://ak.rapina.ee/katrinu/gen_paljundamine/index.html
http://www.hortes.ee/est/seemned-sibulad/kulvitarbed/f-898
http://ak.rapina.ee/e-ope/haho/istutusalad/suvelillepeenar/p6.htm

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar